Geschreven door Luuk Post | 20-03-2019 (bijgewerkt 11-12-2020)

Op zoek naar structuur in je content? Het Hero-Hub-Hygiene-model helpt je om content slim te plannen en klanten te binden. Wil jij de 3 H’s toepassen op jouw planning? Volg onze 3 stappen om met Hero, Hub en Hygiene je contentkalender te maken.

Meteen aan de slag? Start meteen met plannen.
Benieuwd naar andere mogelijke invullingen? Check projectmatig vs. always-on communiceren.

Hero, Hub, Hygiene

Als er ergens ter wereld een bedrijf is dat het publiek weet te binden, is het Google wel. Gelukkig zijn ze in Silicon Valley niet te beroerd om hun succesformule te delen. Het geheim? Plannen, plannen en nog eens plannen! Op het juiste moment de juiste content aanbieden. Google weet dat wie zonder plan te werk gaat, moeite zal hebben om een sterke relatie op te bouwen met de doelgroep.

Het Hero-Hub-Hygiene-model van Google zet contentplanning in om de klant aan een merk te verbinden. In het model gebruik je drie soorten content om je bezoeker te helpen, inspireren en verbazen:

hero-hub-hygiene-model
Het HHH-model

De 3 H’s en de Contentkalender

De 3 H’s en de Contentkalender zijn een match made in heaven. De drie verschillende types van communicaties komen namelijk op vaste momenten terug. Hierdoor kan je ze perfect uitwerken in een jaarplanning. In drie simpele stappen pas je het Hero-Hub-Hygiene-model toe in je Contentkalender.

Stap 1: Hygiene-content

Je contentplanning begint met een goede basis. Daarom vul je als eerste je Contentkalender met Hygiene-content. Die content noemen we ook wel 'help'-content. Het helpt je bezoekers om een antwoord te vinden op een vraag. Denk aan toptaken (de belangrijkste onderwerpen waar je klanten naar zoeken), how-to-artikelen of reviews van producten.

Ga na welke vragen je klanten hebben en plan content die daarop aansluit. Bedenk erbij in welke vorm je boodschap het beste tot zijn recht komt. Heeft je doelgroep bijvoorbeeld meer aan een how-to-artikel of aan een how-to-video? Hygiene-content publiceer je het hele jaar door, zodat je doelgroep altijd toegang heeft tot relevante informatie.

Hygiene-content Gemeente Utrecht
Toptaken zijn een goed voorbeeld van Hygiene-content. Zo weet je zeker dat je publiek snel een antwoord vindt op zijn zoekvraag. De gemeente Utrecht past dit perfect toe op haar homepage. Bron: utrecht.nl

Stap 2: Hub-content

Mooi, je hebt de vragen van je klanten snel en goed beantwoord. Maar dat betekent niet meteen dat ze zich verbonden voelen met je merk, product of diensten. Hoe creëer je die verbondenheid en prikkel je bezoekers om terug te komen naar je website? Hiervoor is Hub-content de oplossing. Dat zijn posts die je publiek stimuleren en inspireren.

Hub-content is de hartslag van je content: je plaatst die posts altijd in een bepaald ritme. Bijvoorbeeld een maandelijks magazine of een wekelijkse vlog over nieuwe trends. Dankzij die frequentie kun je Hub-content heel eenvoudig inplannen in je contentkalender. Hub-content haakt ook makkelijk in op bijzondere dagen. Zet dus zeker belangrijke data voor je organisatie in de Contentkalender.

Hub-content Interior Junkie
Je kunt er de klok op gelijk zetten: de Vrijdagmiddag Inspiratieboost van Interiorjunkie. De perfecte manier om de doelgroep te inspireren en een goed voorbeeld van Hub-content. Bron: interiorjunkie.nl

Stap 3: Hero-content

Je doelgroep is geholpen: check! Je publiek komt regelmatig terug: check! Dan is het tijd voor het pièce de résistance: grandioze content waar iedereen het over heeft. Hero-content is een zeldzaamheid in je Contentkalender: je plant dit contenttype maar een of twee keer per jaar in. Bijvoorbeeld voor de promotie van een groot evenement of bij de lancering van een nieuw product.

Het grote voordeel van Hero-content plannen in je Contentkalender, is dat je ruim van tevoren kunt beginnen met de voorbereidingen. Je hebt een heldere deadline en taakverdeling en kunt precies op het juiste moment knallen met een topcampagne.

Hero-content IKEA
IKEA had in 2014 een ware viral te pakken met hun Bookbook-video: in no time zaten ze op ruim 18 miljoen views. Humoristische Hero-content om de nieuwe catalogus onder de aandacht te brengen. Bron: YouTube

Het ritme van je content

Wanneer je het Hero-Hub-Hygiene-model gebruikt om je Contentkalender te maken, heb je:

  • een ruime focus op goede basiscontent,
  • een regelmatige update van interessante en inspirerende posts,
  • en een paar keer per jaar een grote campagne.

Zo houd jij het juiste ritme in je planning en zorg je tegelijkertijd voor optimale verbondenheid bij je klanten. Win-win! Laat die miljoenen bezoekers maar komen.

Contentkalender Hero-Hub-Hygiene

Het Hero-Hub-Hygiene-model geeft je een duidelijk houvast voor je contentplanning. De Contentkalender helpt je die houvast vast te houden door je een uniek(e) overzicht en structuur te geven.

Aan de slag

Geïnspireerd? Sla je cape om, maak een account aan en start met je contentmagie!

Deze blogpost van collega Marianne Resoort heeft op de Kracht van Content gestaan. Speciaal voor de Contentkalender hebben we deze herschreven en geüpdatet.

Wil je meer informatie? Of wil je dat we met je meedenken over de inzet van de Contentkalender? Neem contact op.