Geschreven door Kevin Jelu | 22-11-2019 (bijgewerkt 17-12-2020)

In de vorige blog heb je kennisgemaakt met het contentoverleg. Nu is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Daarom geven we je in deze blog 6 tips om structuur aan te brengen in je contentoverleg.

1. Plan een vast moment
Plan een vast moment voor je contentoverleg. Door het overleg elke week op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip te houden, creëer je rust en regelmaat. Iedereen weet precies wat te doen. En je communicatie(planning) blijft actueel.

2. Houd het kort
Weer een vergadering? Ja, maar je zorgt er zelf voor dat het niet lang hoeft te duren. Door met regelmaat te overleggen, kun je het overleg beperken tot een korte bespreking van vorige week, deze week en volgende week. Je hoeft geen maand terug of vooruit te kijken. Dertig minuten is voor de meeste organisaties voldoende tijd om alles te bespreken.

3. Maak het concreet
Verbind taken aan je overleg. Loopt je collega vast met communicaties voor de website? Het contentoverleg is hét moment om dat aan te kaarten, zodat je samen naar een oplossing kunt zoeken. Waardoor komt je collega er niet uit? En wie of wat heeft hij nodig om er wel uit te komen? Zou een apart overleg met een inhoudsdeskundige helpen? Of zijn er nog meer collega’s bij de communicatie betrokken? Het daadwerkelijke probleem hoeft in het overleg niet opgelost te worden, maar er moet wel een next step bedacht zijn. Zo weet iedereen hoe het verder moet.

4. Maak je contentplanning bereikbaar
Om iedereen te betrekken bij de contentplanning, is het handig om iedereen inzage te geven. Door iedereen een inlog te geven of door bijvoorbeeld je contentplanning op een groot scherm te tonen. Dat zorgt ervoor dat iedereen betrokken is bij de gehele contentplanning.

5. Pak je contentplanning erbij
Het is belangrijk om je contentplanning te gebruiken tijdens het overleg. Je contentplanning staat letterlijk centraal tijdens de vergadering. Bovendien kunnen je collega’s op die manier gemakkelijk gewend raken aan en vertrouwd worden met jullie contentplanning. Werk je met de Contentkalender? Vraag dan bijvoorbeeld eens of Renée het nieuwe project wil toevoegen en of Jan het geplaatste bericht van vorige week wil afvinken. En zou Katrien het mediakanaal Twitter kunnen toevoegen?

6. Maak duidelijke afspraken
Het is belangrijk duidelijke afspraken te maken. Niet alleen voor je contentplanning, maar ook om je contentoverleg te structureren. Mag iedereen bijvoorbeeld zomaar een project bedenken en opzetten? En mag iedereen zomaar de boodschap bepalen? Of het kanaal waar die boodschap op geplaatst wordt? En wie mag aangeven dat een bericht klaar is om te plaatsen? Keuzes die gemaakt moeten worden. Wie je ervoor kiest, is helemaal aan jou. Het is alleen wel belangrijk dat er afspraken over bestaan. Als je die afspraken hebt staan, kun je tijdens het overleg controleren of iedereen nog tevreden is met de gemaakte afspraken.

Dus nodig alle collega’s van de marketing- en communicatieafdeling uit voor een bijeenkomst. Welke dag? Dat maakt niet uit. Veel organisaties beginnen hun week op maandag met een contentoverleg. Maar als het voor jouw organisatie beter op een andere moment past, twijfel dan niet om dat moment te kiezen.

Hulp nodig?
Heb jij al een contentoverleg? Wat doe jij om jullie contentoverleg te structureren? Heb je aanvullingen die je graag met ons – en anderen – wilt delen? Dat kan door in je Contentkalender in de rechterbovenhoek op je initialen te klikken en naar ‘feedback’ te gaan. Of mail ons: info@decontentkalender.be.

(Dit is een herwerkte versie van de originele blog.)

Headerfoto door: Marten Bjork