De foto van het recordhoudende ei (Bron: World Record Egg op Instagram)

Geschreven door Franka Smet | 03-09-2021

Droom jij ook van 55 miljoen likes op Instagram? Deze foto van een doodnormaal ei is het gelukt. In minder dan tien dagen werd deze post de meest gelikete foto op Instagram.

Zo blijkt maar weer hoe belangrijk sociale mediakanalen zijn om de massa te bereiken. Daarvoor moet je wel weten welke content het beste bij een kanaal past. Sommige kanalen hebben namelijk een specifiek format. Het zou bijvoorbeeld raar zijn om tekstuele content op YouTube te plaatsen, toch?

En het is goed om te weten welke sociale mediakanalen het beste bij jouw merk of organisatie passen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over Instagram en hoe je dit platform het beste inzet.

Past Instagram bij mijn organisatie?

Instagram is hét visuele platform van de Facebook-familie. Dagelijks loggen er 3,7 miljoen Nederlandse gebruikers in (bron: thebigstory). Genoeg mensen dus om jouw content te bekijken. Vorige week las je in onze blog dat LinkedIn voornamelijk gebruikt wordt voor business to business communicatie. Bedrijven zetten Instagram juist in voor business to consumer communicatie. De gebruikers van Instagram zijn voornamelijk tussen de 15 en 39 jaar (bron: thebigstory). Is dit de doelgroep van jouw organisatie? Fijn! Ik vertel je hoe je Instagram inzet voor jouw contentdoelen.

Do’s en don’ts

Voordat je content plaatst op Instagram is het handig om te weten wat je vooral wél en vooral niét moet doen.

Wat plaats ik wel op Instagram

Je eigen verhaal kan je natuurlijk vanuit een heleboel invalshoeken vertellen. Laat je vooral inspireren door accounts die al succesvol zijn op Instagram. Maar kopieer ze niet klakkeloos. Het gaat om jouw unieke verhaal. Hieronder vind je een lijstje van onze favoriete accounts.

Onze favorieten

Communicatiekoning Coolblue gebruikt Instagram voor winacties, bedrijfsweetjes en behind-the-scenes-foto’s. De bekende slogan ‘’Alles voor een glimlach” is terug te vinden in de bio van hun account. En dat maken ze zeker waar. Ik betrap mezelf vaak op een kleine grinnik wanneer een Coolbluepost op mijn feed verschijnt. De content die zij plaatsen op Instagram is laagdrempeliger dan de content op andere kanalen.

Screen Shot 2021 09 03 at 12 40 07

Video over een winactie van Coolblue (bron: Coolblue op Instagram)

Een ander slim en goedlopend Instagramaccount is die van KLM. Zij maken gebruik van hun eigen medewerkers. Of je nou als crew in de lucht of als stagiair op kantoor werkt, jouw verhaal kan en mag op de Insta-feed!

Screen Shot 2021 09 03 at 12 41 52

Voorbeeld van KLM-piloot die haar verhaal deelt (bron: KLM op Instagram)

In tegenstelling tot KLM, maken Albert Heijn en Hema juist gebruik van zogeheten user generated content’. Zij verzamelen content door het reposten, of eigenlijk regrammen, van foto’s en video’s die zijn geplaatst door hun consumenten.

Screen Shot 2021 09 03 at 14 30 32

Voorbeeld van user generated content (bron: Hema Nederland op Instagram)

Hoe vergroot ik mijn bereik?

Nu je weet welke content je kan plaatsen, is het belangrijk dat de content ook bij je doelgroep terechtkomt. Met deze tips helpen we je om meer bereik te krijgen:

  • Plaats content waar je volgers op kunnen reageren. Zo bouw je volgens Instagram een band op met andere gebruikers. Wanneer jij ook weer terug reageert op de reacties, beschouwt Instagram jou als een waardevol account. Hierdoor is je account beter te vinden voor mensen die jou nog niet volgen.
  • Post regelmatig, vooral in het begin. Hoe vaker een account berichten plaatst, hoe groter de kans dat volgers de berichten zien.
  • Maak ook gebruik van stories om onder de aandacht te blijven. En nog slimmer, maak van je tijdlijnbericht een story om je volgers te laten weten dat er een nieuw bericht klaarstaat.
  • Maak gebruik van nieuwe functies zoals reels, gidsen en IGTV-video. Om het gebruik van nieuwe functionaliteiten te stimuleren, beloont Instagram deze berichten namelijk met meer vertoningen. Als je een reel uploadt, krijgt deze voorrang in de tijdlijn en wordt dus eerder gezien.

Aan de slag?

Nu je meer kennis over Instagram hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Vergeet niet dat het tijd kost om te leren welke content scoort en om dit te blijven te testen. Alleen zo ontdek je wat wel en niet werkt. Wil je samen met ons sparren over je content? Stuur ons dan gerust een mailtje via info@contentkalender.nl.