Blogberichten

We herkennen het allemaal. Een collega die niet kan inloggen, een collega wiens kinderen spontaan tikkertje spelen tijdens het overleg, een echo omdat iemand geen externe microfoon heeft. Allemaal ruis op de lijn. Ruis die je niet hebt op kantoor. Hierdoor wordt het kleinste contact een enorme opgave. En voor je het weet, vermindert de onderlinge communicatie. Die vermindering zorgt voor onduidelijkheid, ook in je contentplanning.

Veel communicatieteams gebruiken het nog steeds voor hun communicatieplanning: Excel. Toch zijn er tools die je team aanzienlijk beter kunnen helpen bij het plannen en uitvoeren van campagnes. We vergelijken Excel met de Contentkalender in drie belangrijke fases van je contentstrategie: planning, uitvoering en evaluatie.

Als je communiceert, vraag je je af: hoe wil ik de informatie overbrengen naar mijn doelgroep? Of specifieker: via welk kanaal wil ik dat doen? En in welke vorm? In de Contentkalender gebruiken we de begrippen mediakanalen en contentformaten voor kanaal en vorm. Kanaal en vorm? Wacht! Is er een verschil? Jazeker, en in deze blog leggen we het verschil uit en vertellen we je hoe ze in je communicatieplanning passen.

In de vorige blog heb je kennisgemaakt met het contentoverleg. Nu is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Daarom geven we je in deze blog 6 tips om structuur aan te brengen in je contentoverleg.

Je communicatieplanning staat, iedereen doet mee en weet precies wat hij of zij moet doen. Maar dan komt er iets tussen. Je moet inspelen op de actualiteit of die ene nieuwsbrief moet toch pas een dag later verstuurd worden. En plots is je hele planning in de war. Hoe zorg je ervoor dat niet alleen je planning up-to-date blijft, maar ook je hele team blijft meedoen aan je planning? Door een vast moment in te plannen voor een contentoverleg.

Gewoon goede content. Dat wil jij, dat willen wij, dat wil iedereen. Maar ‘gewoon’ goede content bestaat niet. Content wordt niet zomaar geschreven. Het is een proces. Heb je je ooit afgevraagd waarom de ene organisatie scoort met hun content, terwijl het bij de andere organisatie nauwelijks van de grond komt? Een helder proces kan het verschil maken. Het zorgt voor overzicht en structuur.

Een goede communicatieplanning geeft je overzicht. Want het stelt je in staat vooruit te kijken en terug te blikken. En dat levert jou, je collega’s en je organisatie ontzettend veel op. Kijk maar.

Je ziet ze meteen als je de Contentkalender opent: projecten. Maar wat zijn ze? Hoe definieer je ze? En hoe zorg je dat ze voor je werken? Met deze blog leren we je alles over projecten en helpen we je om de juiste keuzes te maken.

Tijdens een campagneoverleg stelde ik voor om de communicatieplanning te maken. Nu staar ik naar een leeg Excel-bestand en vraag ik me af hoe te beginnen. Wat is de beste indeling? Hoe geef ik de verschillende mediakanalen weer? En hoe wijs ik een verantwoordelijke toe? Ik testte de Contentkalender en zag dat het allemaal veel makkelijker kan.